Carvaxyl i antioksidativna zaštita

Author:

Category:

spot_img

Čuli ste mnogo puta preporuku da treba unositi više antioksidativnih materija jer one sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Istina je, da se slobodni radikali stvaraju svakodnevno u našem organizmu, kao nus produkt metaboličkih procesa.

Posledice izlaganja aero zagađenju, elektromagnetnom zračenju, pesticidima, hormonima i antibioticima iz industrijske hrane dovode do toga da je naše telo preplavljeno ovim štetnim materijama.

Međutim, sve dok putem zdravih namirnica i lekovitih biljka unosimo dovoljno antioksidativnih materija, održavaćemo balans i neće dolaziti do oštećenja zdravih ćelija. Šta se dešava kada ne obraćamo puno pažnje na zdravu ishranu, fizičku aktivnost, odmor…?

Ne samo da smo pod stresom, nego su pod stresom i sve naše ćelije. Kada nema dovoljno antioksidativnih materija pod većim smo rizikom da obolimo od: srčanih bolesti, tumora, demencije, autoimunih i degenerativnih bolesti zglobova…

Iako zdrava hrana kao što su povrće, voće, koštunjavi plodovi, riba, jaja imaju antioksidanse, po nekada je teško uneti dovoljno ovih zaštitnih materija jer je potrebno pojesti veliku količinu tih namirnica. Iz tog razloga naučnici su bacili akcenat svog proučavanja na lekovite biljke.

Tako danas imamo ORAC listu iza koje stoji Ministarstvo poljoprivrede Amerike (USDA), koja nam pomaže da pronađemo biljke i hranu sa najvećim antioksidativnim kapacitetom. Istaživač Shiow Y. Wang sa saradnicima 2010. godine, izdao je izveštaj gde se origano ulje svrstava među biljne preparate sa najvećim antioksidativnim kapacitetom.

Naime, origano ulje je imalo 3.040 ORAC jedinica, a borovnica za koju svi znamo koliko je bogata antioksidativnim materijama imala je svega 32 ORAC jedinice. Kada su poredili origano sa ostalim lekovitim biljkama, iza origana su se našli: ruzmarin, timjan, cimet,  žalfija, bosiljak, kim, đumbir i mnogi drugi. Origano ulje je neuporedivo po svojoj jačini kada je u pitanju antioksidativa zaštita.

Takođe treba naglasiti da je potrebno uneti malu količinu origano ulja, da bi se postigao zaštitni efekat na imuni sistem i ceo organizam. Naravno, divlje i organske biljke uvek imaju prednost jer sadrže visoko potentna eterična ulja izuzetnog kvaliteta.

Razvojem aromaterpije i tehnologije, danas su nam dostupne i meke želatinske kapsule organskog ulja divljeg origana, koje je razređeno u maslinovom ulju. Ovakvi preparati omogućavaju komfornu i laku upotrebu origano ulja za celu porodicu.

dr med. Bojana Mandić porodnični aromaterapeut

Read More

Related Articles