Carvaxyl u odbrani od bakterija

Author:

Category:

spot_img

Ešerihija, helikobakterija, stafilokoka, streptokoka, pseudomonas, klebsijela i još mnoge druge bakterije mogu da nam zagorčaju život, zar ne? Iako ćete od svog izabranog lekara dobiti adekvatnu antibiotsku terapiju, to ne znači uvek da je problem sa bakterijskom infekcijom rešen.

Na žalost, sve više bakterija ne reaguje na klasične antibiotike, pa nekada banalna infekcija, danas može biti fatalna po život! Uzrok je naravno, česta i velika upotreba ovih lekova i zato se mnogo naučnih radnika bavi ovom temom i kako iskoristiti neke biljne supstance u borbi protiv mikroba.

Mnoge biljke stvaraju razne antimikrobne materije, koje omogućavaju samoj biljci da se zaštiti od najezde patogena. Biljke koje žive na nepristupačnim terenima, kao što su suvi planinski predeli sa puno sunčanih dana i malo kiše, daju neverovatno lekovite biljke. Jedna od njih je i divlji origano – biljka koja raste na obodima planine Taurus u Turskoj.

Divlji origano, tačnije njegovo eterično ulje, dobilo je veliku popularnost u svetu zbog specifičnog sastava i jakog antimikrobnog dejstva. U eteričnom ulju divljeg origana nalazi se aktivna supstanca – karvakrol, za koju je naučno dokazano da deluje na preko 30 različitih bakterija, virusa, parazita i gljivica.

Min Lu i saradnici (2018. godine) dokazali su da ulje divljeg origana deluje i na MRSA (metacilin rezistentni stafilokok), kao i na Pseudomonas aeruginosa, bakteriju koja je čest izazivač intrahospitalnih infekcija (u dozama od 10mg/ml), tako što oštećuje bakterijsku membranu (što se može videti i na slici).

S’ druge strane, divlji origano je veoma bezbedan za upotrebu i nema neželjena dejstva kao klasični antibiotici. Karvakrol nema afinitet da se vezuje za naše dobre bakterije, koje predstavljaju normalne stanovnike crevnog zida. Na taj način dolazi do neutralizacije štetnih patogena, bez negativnog uticaja na crevnu floru.

Da bi eterična ulja bila bezbedna za unutrašnju upotrebu, ona moraju biti vrhunskog kvaliteta. Na svetskom tržištu svega 1% su visokokvalitetna eterična ulja. Takva ulja su bezbedan da se piju i to su po pravilu organske ili divlje biljke koje rastu na ekološki zaštićenim mestima.

Takođe je važno naglasiti da su eterična ulja bezbedna za unutrašnju upotrebu samo kada su razređena u ulju nosaču (kao što je maslinovo ulje na primer).

Iako je lekovitost divljeg organa nadaleko poznata, mnogi ljudi se ustručavaju da kosite eterično ulje ove biljke zbog izuzetno jakog ljuto-gorkog ukusa. Napretkom tehnologije, danas je moguće piti eterična ulja na jedan komforan način. Razvojem mekih, želatinskih kapsula moguće je piti ulje divlje origana bez neprijatnosti. Ovakvi preparati su spasonosni i kod dece koja inače veoma teško prihvataju da piju eterična ulja na klasična način.

Ako imate problem sa bilo kojom bakterijskom infekcijom, treba da date šansu moćnom, eteričnom ulju divljeg origana!

dr med. Bojana Mandić porodični aromaterapeut

Read More

Related Articles