Kako se osloboditi stresa i straha?

Author:

Category:

spot_img

Mnogi od nas su bar jednom u životu, iskusili da je stres usko povezan sa radom creva. Nalet negativnih emocija lako može da uznemiri stomak ali i mnogo više od toga. Naučnici se poslednje dve decenije, intenzivno bave proučavanjem ose mozak-creva i svakog dana saznajemo uzbudljive novosti.

Dobre crevne bakterije ne samo da pomažu normalan proces varenja i metabolizma, već su važne i za dobro raspoloženje, imunitet, visok nivo energije tokom dana, dobar san, lep izgled kože itd.

Da li ćemo imati dobru ili lošu crevnu floru, zavisi od mnogih faktora kao što su: ishrana, genetika, pol, starost ali može zavisiti i od toga kakvim se poslom bavimo i koliko smo svakodnevno izloženi stresnim situacijama.

Psihobiotici su nova vrsta probiotika, koja ima blagotvorno dejstvo na naš mozak i raspoloženje. Pitaćete se– kako je to moguće? Na koji način su povezani naš mozak i creva? Ova dva organa, zapravo su u neprekidnoj komunikaciji preko neurotransmitera (serotonina, dopamina), i masnih kiselina kratkog lanca.

Istraživanje naučnika Mikrobiom centra Medicinskog koledža (Tajvan, 2018.) pokušalo je da objasni vezu između nivoa stresa kojim su izloženi IT radnici i uticaja specifične sorte probiotskih bakterija, koje su označene kao „psihobiotici“.

Ovi naučnici su ispitivali jedan vrlo specifičan soj dobrih crevnih bakterija – Lactobacillus plantarum PS128, koji je pokazao jedinstvene osobine kada je u pitanju uticaj na mozak, nivo stresa, raspoloženje itd. Ova bakterija je jedina na svetu koja može da poveća nivo dopamina i serotonina u mozgu!

Poznato je da ova dva neurotransmitera igraju ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, apetita, sna i kognitivnih funkcija (učenje, pamćenje…). Kada je poremećeno stvaranje dopamina i serotonina javlja se: depresija, anksioznost, poremećaj sna, autizam, Parikonsonova bolest, ADHD itd.

U ovom istraživanju je učestvovalo 36 IT radnika. Osobe koje dugo vremena provode u radu za kompijuterom imaju viši nivo stresa, češće oboljevaju od depresije, anksioznosti, nesanice i kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je trajalo 8 nedelja. Učesnicima studije su izmereni parametri na početku studije (baseline) i nakon 8 nedelja upotrebe Lactobacillus plantarum PS128. Rezultati su pokazali da se značajno smanjio nivo stresa za čak 30% (PSS), opterećenosti poslom (JSS), anksioznosti i depresije (STAI). Poboljšao se san (ISI), opšte psihološko zdravlje i poboljšalo se raspoloženje (QLESQ).

Naučnici su pratili i koliki je nivo stres hormona – kortizola u pljuvačci, i rezultati su pokazali značajno smanjenje hormona stresa nakon 8 nedelja upotrebe Lactobacillus plantarum PS128.

Ova istraživanja nam ulivaju nadu da ćemo pomoću novih specifičnih sorti probiotika – psihobiotika, biti u stanju da pomognemo ljudima da smanje količinu stresa, povećaju nivo energije, kvalitet života i poboljšaju svoje zdravstveno stanje, bez neželjenih efekata!

dr med. Bojana Mandić porodnični aromaterapeut

Read More

Related Articles