Pozitivno dejstvo psihobiotika PS128 na simptome Parkinsonove bolesti

Author:

Category:

spot_img

TAIPEI, 18.02.2021. Bened Biomedical, vodeća Tajvanska probiotička kompanija, najavila je uspešno završenu kliničku studiju za svoj psihobiotik PS128 u lečenju simptoma Parkinsonove bolesti (PD). Studiju je vodio neurolog, dr. Chin-Song Lu, poznati istraživač za Parkinsonovu bolest na Tajvanu.

Psihobiotici su probiotici koji donose određene beneficije za mentalno zdravlje. PS128, soj bakterije Lactobacillus plantarum, sposoban je da modulira nivo neurotransmitera dopamina i serotonina. Kada su ovi nivoi abnormalni, mogu se javiti stanja kao što su spektar autističnih poremećaja (ASD), depresija i Parkinsonova bolest. U odvojenim prethodnim studijama pokazalo se da je PS128 efikasan protiv autizma i depresije.

U ovoj pionirskoj studiji, PS128 je korišćen kao pomoćni tretman za grupu od dvadeset pet pacijenata sa Parkinsonovom bolesti tokom tri meseca. Učesnici su nastavili da uzimaju sopstvene propisane anti-Parkinsonove lekove tokom studije. Pokazana su značajna poboljšanja u motoričkim simptomima i u subjektivnom prijavljenom kvalitetu života.

“U Bened Biomedical-u nastavljamo da budemo lider u svetu u razvoju psihobiotika. Drago nam je što u ponudi imamo PS128 kao proizvod koji efikasno dopunjuje terapije koje se već koriste za Parkinsonovu bolest. PS128 otvara nove mogućnosti za poboljšanje režima lečenja Parkinsonovih pacijenata”, rekao je dr Alain Delpi, šef međunarodnog razvoja u Bened-u.

PS128 smanjuje MPO (mijeloperoksidazu), mogući izvor simptoma Parkinsonove bolesti

Akinezija je onesposobljavajući simptom, gubitak motoričke kontrole, često se manifestuje kao uznemirujuća nespretnost pokreta ekstremiteta kod pacijenata sa Parkinsonovom bloseti. Preokret ovog teškog aspekta Parkinsonove bolesti doslovno bi promenio život, jer akinezija utiče na gotovo sve svakodnevne aktivnosti.

Takvi simptomi Parkinsonove bolesti mogu biti uzrokovani neuroinflamatornim molekulom poznatim kao MPO. Studija je pokazala da su nivoi MPO opali nakon primene PS128, remeteći transport neurotoksina na putu između mozga i creva.

Istraživanje uzroka Parkinsonove bolesti pokazalo je da je bolest povezana sa onim što se dešava u crevima, što nas je navelo da verujemo da probiotici mogu biti efikasna intervencija“, rekao je dr Lu.

PS128 poboljšava UPDRS rezultate pacijenta za više od 10%

PS128, primenjen uveče, tokom 12 nedelja je dovelo do toga da su ukupni rezultati na skali procene objedinjene Parkinsonove bolesti poboljšani za 11,3% u ON-stanju i 14,3% u OFF-stanju. Zanimljivo je da su rezultati akinezije poboljšani za 16,8% u OFF-stanju.

Primetno je da primena PS128 može poboljšati neuroinflamatornost i povećati antioksidativnu aktivnost. To bi moglo povećati nivo biomolekula koji podstiču rast, preživljavanje i diferencijaciju neurona u modelima miševa koji imaju Parkinsonovu bolest.

Prema Bened Biomedical-u, trenutno je najčešći Parkinsonov lek levodopa, koji nadoknađuje dopamin. Međutim, njegova efikasnost se vremenom smanjuje, a PS128 može pomoći u nadoknađivanju ovog smanjenja.

“Ova studija pokazuje potencijal PS128 za ublažavanje simptoma ON i OFF stanja “, rekao je Delpi. “Kao prirodni sastojak, PS128 se takođe može koristiti bez brige o dodatnim neželjenim efektima koji često potiču od Parkinsonovih lekova.

Dr Allen Vu, glavni naučnik u Bened-u, dodao je da bi prirodni proizvod mogao biti otkriće za Parkinsonovu bolest. „To je prvi probiotik sa jednim sojem koji se pokazao efikasnim za Parkinsonovu bolest“, kaže Vu.

PS128 je dostupan u skoro 30 zemalja sveta, uključujući Evropu, Severnu Ameriku, Australiju i čitavu Aziju. Radujući se unapred, Bened Biomedical će unapred testirati PS128 na pacijentima od Tourette-ovog sindroma i Rett-ovog sindroma

Izvor: Bened Biomedical Co., Ltd.

Read More

Related Articles