Psihobiotik PS128 poboljšava raspoloženje i kvalitet sna

Author:

Category:

spot_img

Psihobiotik PS128 poboljšava raspoloženje i kvalitet sna u svojoj prvoj kliničkoj studiji o anksioznosti i stresu.

Psihobiotik Bened Biomedical-a PS128 značajno je poboljšao nesanicu, stres i anksioznost tokom nedavnog kliničkog ispitivanja. Učesnici su bili zaposleni u IT industriji, pod visokim nivoom stresa u poslu i životu.

Psihobiotici su probiotici koji imaju posebne koristi za mentalno zdravlje. PS128, soj probiotika Lactobacillus plantarum, u pretkliničkim modelima je pokazao poboljšanje znakova anksioznosti i stresa. Ova studija je pokušala da utvrdi da li bi uzimanje PS128 na sličan način koristilo ljudskom zdravlju.

Utvrđeno je da psihobiotik ima uspeha u rešavanju anksioznosti, stresa i kvaliteti sna. Nalazi ispitivanja objavljeni su ovog marta u Frontiers in Nutrition.

„Čak i sa pozitivnim znacima rešavanja epidemije COVID -a, znamo da će život i dalje biti podjednako zauzet i stresan kao i uvek. Shvatajući da PS128 može pomoći ljudima da bolje spavaju noću i dovesti ih u bolje raspoloženje svaki dan, čini nas srećnim što možemo da ponudimo ovu vrstu proizvoda “, rekao je dr Alain Delpi, šef globalnog razvoja u Bened -u.

PS128 ima dobrobit za mentalno i fizičko zdravlje

U studiji je 36 pojedinaca uzimalo PS128 dnevno tokom osam nedelja. Upoređujući njihove odgovore na početku i na kraju ispitivanja, mnoga merenja su se značajno promenila. Učesnici su prijavili viši nivo energije i pozitivnih emocija, kao i bolji kvalitet života i psihološko zdravlje. Poboljšanja su primećena u merenjima učestalosti nesanice, anksioznosti, stresa na poslu, negativnih emocija i gastrointestinalnih simptoma.

„Veoma smo zadovoljni što vidimo ove rezultate kod ljudi, kako bismo potvrdili ono što smo već videli u pretkliničkim eksperimentima. PS128 zaista može koristiti svetu visokog pritiska, visokog stresa i anksioznosti u kojem živimo i radimo “, rekao je Delpi.

Probiotici mogu uticati na zdravlje putem koji se naziva osovina crijeva i mozga. Jedna teorija je da PS128 interaguje unutar creva, a molekuli koji se zatim oslobađaju putuju krvotokom ili živcima direktno u mozak. Prethodne studije su pokazale da su glodari kojima je dat PS128 imali veći nivo serotonina i dopamina u mozgu, a povećane količine ovih neurotransmitera mogle bi da budu u korelaciji sa prednostima viđenim u ovom ispitivanju.

PS128 smanjuje hormon stresa- kortizol

Osim što je praćeno kako su se učesnici osećali, studija je testirala uzorke njihove pljuvačke na ključne biomarkere stresa. Nivo jednog od ovih, kortizola, značajno je opao tokom ispitivanja.

“Smanjenje nivoa kortizola verovatno je najvažniji zaključak ovog eksperimenta”, rekao je dr Allen Vu, koji vodi Benedovu istraživačku laboratoriju. „To dokazuje da PS128 izaziva stvarne promene u telu, promene koje tada um može doživeti i osetiti.“

Potpuno prirodan, veganski PS128 ima samopotvrđeni status GRAS-a. Prethodna klinička ispitivanja pokazala su da veće doze psihobiotika mogu ublažiti simptome drugih neuroloških stanja poput Parkinsonove bolesti, autizma i depresije.

Izvor: Bened Biomedical

Read More

Related Articles