Sprečite urinarne infekcije u 7 koraka

Author:

Category:

spot_img

Najčešća oboljenja urinarnog sistema, posebno kod žena su urinarne infekcije. Neke od njih su toliko uporne da godinama ili se zaleče pa se vrate. Postoje mere pomoću kojih smanjujemo mogućnost nastanka infekcija.

1. Unosite dosta tečnosti

Unosite 1,5 do 2 litra vode dnevno . Voda pomaže spiranje bakterija u urinarnom traktu i na taj način smanjuje rizik od urinarne infekcije. Bledožuta boja mokraće pokazuje da se unosi dovoljno tečnosti.

2. Često praznite bešiku

Često pražnjenje bešike, uvek kada se oseti potreba za mokrenjem, a po mogućstvu u intervalima od 3 sata. Suzdržavanje od izbacivanja urina može da dovede do rastezanja i slabljenja bešike, a na taj način smanjuje se njena sposobnost da isprazni sav urin, a ostaci urina povećavaju mogućnost infekcije. Pravovremeno pražnjenje veoma je važno za očuvanje zdrave bešike.

3. Ne koristite parfemisane sapune, kupke i pene za kupanje

Izbegavanje parfimisanih sapuna, kupki i pena za kupanje jer oni uništavaju dobre bakterije. Za održavanje zdravlja urinarnih puteva potrebno je da dobre bakterije budu u ravnoteži sa onim koje su opasne.

4. Tuširajte se umesto da ležite u kadi

Tuširanje, umesto ležanja u kadi. Topla kupka (sedenje i ležanje u kadi) omogućava razvoj patogenih bakterija dobro okruženje za razvoj loših (patogenih) bakterija.

5. Nosite pamučni donji veš

Nositi pamučni donji veš i komotniju odeću. Sintetička vlakna zadržavaju vlagu i toplotu, što pogoduje razvoju bakterija. Čak treba voditi računa i o odeći na kojoj ima ostataka parfimisanog praška za veš ili omekšivača. Ostaci navedenih proizvoda mogu da izazovu alergijsku reakciju i iritaciju inače osetljive regije, zbog čega ona postaje podložnija infekcijama.

6. Vodite računa o higijeni

Treba stalno voditi računa o higijeni prilikom svakog odlaska u toalet. Naglašavamo da je većina urinarnih infekcija uzrokovana rektalnom bakterijom (Escherichiom coli).

7. Koristite Carvaxyl

Carvaxyl je ulje divljeg origana u kapsulama koje otklanja bakterije, a naročito Ešerihiju koli koja je najčešći uzročnik infekcije urinarnih puteva. Carvaxyl se u manjoj dozi koristi preventivno, a naročito se preporučuje kod osoba koje imaju česte infekcije urinarnih puteva.

Read More

Related Articles