Terapija oksitocinom i psihobiotikom poboljšava simptome autizma

Author:

Category:

spot_img

TAIPEI, Jun 15, 2021, PRNewswire Kombinacija oksitocina i probiotika sinergističkim dejstvom poboljšava simptome autizma. Ovo su rezultati kliničkih istraživanja koja su publikovana u maju 2021 u “Nutritients”.

Istraživači su uočili poboljšanja kod pacijenata koji su uzimali odvojeno oksitocin ili probiotički soj bakterija Lactobacillus plantarum PS128 (razvijen od strane Bened Biomedical Co., Ltd) ali se pokazalo statistički veoma značajno poboljšanje kod onih koji su koristili kombinaciju oksitocina i Lactobacillus plantarum PS128.

Poslednje decenije, oksitocin i probiotici su se koristili u kliničkim studijama koje su testirale njihov potencijal u smanjenju simptoma spektra autističnog poremećaja (ASD). Ovo je prvi put da se koristi kombinovana terapija u studijama.

“Budući da se čini da se široko rasprostranjeni simptomi autizma razvijaju kroz više puteva, ima smisla da se kombinacija ovakvih tretmana pokaže efikasnom” kaže Dr. Wenn Liu, koji istražuje crevni mikrobiom i autizam u Nacionalnom Yang-Ming Univerzitetu u Tajvanu.

Istraživači su potvrdili da se poboljšalo celokupno stanje.

Ovo randomizirano kontrolno ispitivanje podelilo je 35 pacijenata sa autizmom, starosti od 3 do 20 godina, u dve grupe. Svakog dana tokom 16 nedelja jedna grupa je uzimala probiotik, dok je druga primala placebo. Zatim je tokom dodatnih 12 nedelja svakodnevno nazalni oksitocin bio dodat režimu obe grupe. Učesnici su prvo ocenjivani u opštoj bolnici u Massachusettsu pre lečenja, zatim nakon 16 nedelja, a zatim nakon 28 nedelja ispitivanja.

Istraživači su procenili da oni koji su uzimali kombinovani tretman pokazuju značajno veće ukupno poboljšanje (CGI-I skala) u poređenju sa placebo grupom. Kombinacija je takođe imala koristi kod socijalnog ponašanja (rezultati ABC i SRS). Nisu primećene značajne promene u markerima krvnog seruma između grupa.

Poboljšani mikrobiom creva sugeriše prednosti sinergijske terapije

Kod grupe kojoj su dati oksitocin i PS128 takođe se videlo značajno modulisanje mikrobioma creva, uključujući jedinstvene koristi koje ukazuju na sinergiju probiotika i oksitocina. Promenjeni bakterijski sojevi mogu imati koristi ne samo kod simptoma ASD, već i kod zdravlja creva, dijabetesa, metabolizma i upale.

Oksitocin je neurotransmiter koji telo prirodno proizvodi. Njegove funkcije uključuju stvaranje socijalnih i emocionalnih veza, a nedostatak nivoa oksitocina povezan je sa određenim simptomima autizma. Niska cena i minimalni neželjeni efekti čine oksitocin privlačnim potencijalom za lečenje autizma.

PS128 je psihobiotik, probiotički soj koji donosi specifične koristi za mentalno zdravlje. Studija iz 2019. godine otkrila je da je soj poboljšao anksioznost, prkos / protivljenje i druga socijalna ponašanja kada se daje deci sa ASD.

Studija se može videti na linku: https://doi.org/10.3390/nu13051552.

Izvor: Bened Biomedical Co., Ltd.

Read More

Related Articles